Reportáže - aneb co se událo

 

 

 Rok 2022

 

 

Lanex

V závěru roku jsme navštívili v nedalekých Bolaticích u Opavy podnik Lanex a.s. Byli jsme přivítáni p. Halfarovou a obchodní ředitelkou. Podnik vyrábí produkci od provázků po lodní lana z juty i umělých hmot. Vedení podniku nám umožnilo prohlídku celé výroby. Vzhledem k tomu, že nikdo z nás se s takovým způsobem výroby nesetkal, měli jsme hodně dotazů jak na průvodce, tak i možnost pohovořit s výrobními pracovníky. Někteří si i vyzkoušeli ruční zaplétání zakončení lana. Cesty se účastnili nejen příslušníci SL, ale i zájemci z občanů města. Za umožnění prohlídky velmi děkujeme vedení podniku. Současně musíme poděkovat i městu Příbor za finanční podporu, bez které bychom v současné době nemohli žádnou cestu financovat.

Jelikož podnik má své vývojové oddělení, jedním z produktů jsou i tažná lana pro aerovleky. Lana jsou vyvinuta ve spolupráci s naší plachtařskou reprezentací. Mohou se použít jednak pro aerovlek, ale i letecké navijáky. Pro případné zájemce z řad aeroklubů, připojujeme část propagačního letáku.

 

 

 

Linka 112

V prosinci se nám naskytla možnost návštěvy ústředny IBC Moravskoslezského kraje v Ostravě, známé spíše jako 112. Byla nám promítnuta historie a důvody vzniku Integrovaného Bezpečnostního Centra, včetně jejího vybudování. Takovýto systém je jediný v celé republice, ostatní kraje se rozhodly jít jinou cestou. Na jednom sále jsou zde soustředěny všechny složky - policie, hasiči, záchranná služba. Je tedy jedno, na jaké číslo v případě nouze zavoláme 150, 155, 158. Informaci si navzájem předají. Pokud ale v případě nehody nezmatkujeme, je rychlejší zavolat přímo na příslušnou pomoc. Děkujeme vedení IBC za umožnění prohlídky.

 

 

 

Den veteránů

11. listopadu jsme tak jako na mnoha místech naší republiky i ve světě uctili památku všech válečných veteránů. Rudé nasvícení památných míst mělo připomínat barvu krve prolitou při všech válečných konfliktech.

 

 

 

Vzpomínka

8. listopadu uplynulo 105 let od narození brig. gen. Zdeňka Škarvady. Před 10 lety u příležitosti jeho 95letých narozenin byl v klubu SL Příbor po leteckém zvyku „pasování vrtulí“ přijat za našeho čestného člena. Také letos jsme mu věnovali tichou vzpomínku a navštívili také místo jeho posledního odpočinku v Olešnici. Zdeňku, nezapomínáme!

 

 

 

Výročí republiky

Jako každoročně jsme i letos položili kytičku u příležitosti vzniku republiky u pomníku T. G. Masaryka.

 

 

 

Setkání

8. října uspořádal výbor Svazu letců Příbor a Přátel 8. stíhacího pluku tradiční setkání bývalých příslušníků 1.dvlp a 8.slp. Tentokrát jsme se sešli v Kulturním domě Příbor. Přes původní skepsi ohledně účasti se nás sešlo 130 z obou mošnovských pluků. Přijelo i hodně kolegů ze Slovenska. Pokud se nestane nic mimořádného, zase za rok (více záběrů ze setkání je možno získat na adrese svazletcu.pribor@seznam.cz).

 

 

 

V novém muzeu

Mino návštěvní termín jsme měli možnost 6. června navštívit nové Muzeum nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici. Někteří z nás si zavzpomínali i na krátké působení jako zaměstnanci podniku. Výhodou bylo, že jsme měli dostatek času na prohlídku. Děkujeme!

 

 

 

Szobi kvartet

V sobotu 14. května se na pozvání kolegy Honzy Špačka sešla skupina bývalých pilotů a techniků z akrobatické skupiny Szobi kvartet. Vzhledem k tomu, že někteří mladší jsou ještě letecky aktivní všude po světě, přišly od nich jen pozdravy. Vzpomínalo se nejen na zážitky z vystoupení v republice, ale i z leteckých show ve světě.

 

 

 

Beskyd Model Kit Show

7. května se po několika odkladech uskutečnil další ročník modelářské soutěže Kit Show v Kopřivnici. Této akce jsme se účastnili individuálně.

 

 

 

9. května

Památky padlých, při příležitosti ukončení 2. světové války, jsme uctili položením kytice u "leteckého" pomníku. Současně jsme položili kytici u památníku na letišti Mošnov. Památník připomíná první přistání na našem území 1. smíšené letecké divize v Sovětském svazu na letišti Albrechtičky.

 

 

 

5. května

Uctění památky padlých sovětských vojáků při osvobozování Příbora se tentokrát zúčastnili představitelé města a pouze náš spolek.

 

 

 

Výroční členská schůze

Dne 26. února jsme se sešli na Výroční členské schůzi. Uplynulé období, které bylo poznamenáno covidovými omezeními, zhodnotil předseda SL Čestmír Šedivý. Byl zvolen nový výbor SL Příbor, v podstatě ve starém složení, přednesena finanční zpráva a zpráva revizní. Představen byl plán práce pro tento rok. Budeme se opět snažit zajistit nějakou atraktivní výstavu, nebo událost. Členy pozdravil starosta města Ing. Malík a zástupce Spolku 8.slp p. Tomašulová.

 

 

 

O poháry SVČ Luna Příbor

Po dvou letech byla 19. února opět zorganizována soutěž plastikových modelářů LUNA. Je znát velká absence mladých modelářů. V kategorii, kterou vyhlašuje SL Příbor na této soutěži jsme vybrali model MiG-21MF modeláře Martina Husáka z Oder.

 

 

 

Obsah © Svaz letců Příbor, z. s. | Design & grafika © Pavel Šenk