Reportáže - aneb co se událo

 

 

 Rok 2018

 

 

Den válečných veteránů

Pietní akt k ukončení 1. světové války se konal v Příboře 12. listopadu v podvečer. Položili jsme kytičku nejen u pamětní desky na náměstí, ale i u „Leteckého pomníku“. Účast občanů města byla jako obvykle ostudná.

 

 

 

Kopřivnické poháry

Tak jako předešlé roky jsme se částečně podíleli na soutěži Kopřivnické poháry 2018. Zhodnotili jsme soutěž jako kvalitní. Náš výběr letounů sloužících v naší armádě vyhrál model DH-98 Moquito Adama Szekelyho z Olomouce. Náš Putovní pohár brigádního generála Zdeňka Škarvady získal Lukáš Hložanka z Ostravy za model Spitfire Mk.IX.

 

 

 

V Klokočově

Město Příbor uspořádalo ku příležitosti 100. výročí republiky připomínkou slavnost, tentokrát u opraveného pomníku padlých v Příboře - Klokočově. Překvapila poměrně hojná účast občanů. Zato byla s podivem nulová účast nově zvolených zastupitelů města, asi to o něčem vypovídá...

 

 

 

Setkání pluků

6. října, jako prozatím dosud každý rok, se sešly oba letecké útvary - 1. dvlp a 8. slp. Stáří je sice neúprosné, ale přesto se nás sešlo skoro 160. Potěšila především účast mnoha kolegů za Slovenska. Potěšil i příslib mnoha účastníků, že se za rok sejdeme znovu.

 

 

 

Výstava 100 let

K výročí 100 let trvání československé republiky, i když již rozdělené, jsme přispěli vlastní panelovou výstavou "100 let československého letectví". Výstava je instalována v Kulturním domě Příbor po celý říjen a listopad. Snažili jsme ze zachytit celý vývoj našeho letectví od legií až po současnost. Prezentuje se zde rozmanitost výroby všech typů letadel, ukazující vyspělost našich konstrukcí i výroby.

 

 

 

Návštěva Kunovic

4. září jsme uskutečnili poznávací zájezd do Aircraft Industrie (bývalý Let) Kunovice vyrábějící letouny L-410-20. Bohužel jsme pochopitelně zde nemohli pořídit fotozáznam. Vynahradili jsme si to při návštěvě leteckého muzea v Kunovicích. Někteří si pohladili letouny se kterými létali, nebo na nich pracovali.

 

 

 

Návštěva Košic

Ve dnech 23. – 24. května jsme uskutečnili naši dosud nejvzdálenější akci a to návštěvu Leteckého muzea v Košicích. Zážitek byl umocněn tím, že nás provázel pan Radek Orlita, jehož rukama, jako vyučujícího, jsme prošli všichni bez rozdílu věku. Mnohé díky patří pracovníkům muzea. Za pozornost stojí sbírka letounů z celého světa, o níž se zasloužil bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster.

 

 

 

Rytíři nebes v Dobré

V obci Dobrá se konala 5. května akce „Rytíři nebes“ s ukázkami leteckých bojů za 1. světové války. Akce se konala i přes značně větrné počasí a proto patří obdiv pilotům válečných replik.

 

 

 

Oslavy osvobození

Společně s představiteli města jsme se 4. května zúčastnili oslav osvobození města Příbora. Společně jsme položili kytice u pomníku letců zahynulých ve 2. světové válce a u pomníku padlých na Nábřeží rudoarmějců.

 

 

 

Valná hromada

3. března byla uskutečněna poslední valná hromada naší zaniklé odbočky SL č.18 a současně schůzka naší odbočky transformované na zapsaný spolek pod názvem „Svaz letců Příbor“.

 

 

 

O poháry Luna Příbor

17. února se uskutečnila tradiční soutěž plastikových modelů O poháry Luna Příbor. Tentokrát jsme předali tvůrci námi vybranému modelu stavebnici Tu-122.

 

 

 

 

Obsah © Svaz letců Příbor, z. s. | Design & grafika © Pavel Šenk