Reportáže - aneb co se událo

 

 

 Rok 2020

 

 

Den válečných veteránů

Všechny pamětní akce jsou zasaženy stávající epidemií. Týká se to také vzpomínky dne veteránů 11. listopadu. Podobně jako ostatní pamětní dny, byl i tento zcela mimo zájem veřejných činitelů, neřkuli veřejnosti. Asi je opravdu jiná doba.

 

 

 

Výročí ČSR

Připomínka vzniku republiky byla letošní rok poněkud zvláštní. Také náš spolek SL Příbor byl nucen se přizpůsobit tomuto stavu.

 

 

 

 

 

Za Nirvánou do Přerova

Jednou z akcí, která se tento rok podařila uskutečnit, byla návštěva výrobce vírníků NIRVÁNA na přerovském letišti. Návštěvu nám umožnil Ing. Březina, který nás provedl celou výrobou. Dotazů od nás byl bezpočet. Závěrem bylo umožněno některým zájemcům vyzkoušet si let ve vírníku. Všichni byli nadšení a probleskly dokonce hlasy o tajném šetření na vlastní vírník.

 

 

 

 

 

Vzpomínka na Hůrku

I letos se v srpnu uskutečnila, společně se zástupcem obce Hůrka, vzpomínka na zahynulé kolegy. Jak je vidět, i v našich řadách to pomalinku řídne. Děkujeme obci za údržbu prostoru kolem pomníčku. Budeme se snažit tuto vzpomínku zachovávat i nadále.

 

 

 

 

Dny osvobození

Tak jako celá republika i my jsme si připomněli konec druhé světové války komorně u leteckého pomníku obětem tohoto konfliktu. Snad i po nás nové generace nezapomenou na to, kdo nám umožnil svobodně žít. Záleží i na nás, aby se historie zase nepřepisovala.

 

 

 

 

Králové vzduchu ve Vsetíně

Přijali jsme pozvání kolegy Klimka z Aeroteamu Vsetín, který uspořádal výstavu Králové vzduchu. Výstava zahrnuje celou historii akrobatického létání na našem území. Mimo fotografií a plakátů byly vystaveny i různé artefakty. Zpestřením byla i možnost si zalétat na leteckém simulátoru, kterou někteří naší kolegové využili. Bylo znát, že létání na simulátoru je přece jen trochu odlišné od skutečnosti. Děkujeme tímto kolegovi Klimkovi nejen za propagaci letectví.

 

 

 

 

O poháry SVČ Luna Příbor

15. února byla uspořádána soutěžní výstava plastikového modelářství O poháry SVČ Luna Příbor 2020. Spolek SL Příbor má jako každý rok svou kategorii o nejlepší model letounu sloužící u československého letectva. Tentokrát byl vybrán model CS-99 kolegy Romana Kresty z klubu Apolo Kopřivnice. Jako v poslední době již několikrát musíme konstatovat, že mladých modelářů stále ubývá a s tím i zručnost mladých.

 

 

 

Výroční schůze

1. února jse uskutečnila výroční členská schůze SL Příbor za rok 2019. Z hostů se účastnili starosta Příbora ing. arch. Jan Malík, kolegové ze spolků Přerov, Prostějov a zástupci spolku Přátel 8. slp. Činnost za celý rok zhodnotil, jako úspěšnou, předseda spolku p. Čestmír Šedivý. Se všemi aktivitami je možno se seznámit ve zprávě o činnosti na našich stránkách.

 

 

 

Obsah © Svaz letců Příbor, z. s. | Design & grafika © Pavel Šenk