Reportáže - aneb co se událo

 

 

 Rok 2011

 

 

Vzpomínkové akce

17. prosince 1944 se odehrála nad Moravou převážně v prostoru Olomouc, Přerov, Prostějov největší letecká bitva na našem území. Letouny 15. letecké armády USAAF byly vyslány z Itálie k bombardování rafinerií syntetického benzínu na území Horního Slezska. Při složité meteorologické situaci byly napadeny elitními německými stíhači jednotky JG-300. Akce se zúčastnilo 527 bombardérů (B-24, B-17) a 300 stíhaček (P-38, P-51). Z německé strany pak 100 stíhaček (Bf-109, Fw-190). Ztráty Američanů byly 19 bombardérů a 6 stíhaček. V našem prostoru dopadly trosky letounů u obcí Neředín u Olomouce, Troubky, Kokory, Rokytnice, Palačov a Kozlov u Olomouce.

Na památku zahynulých letců byl odhalen na hřbitově v Olomouci - Neředíně za účasti představitelů města a armády památník. Obdobnou vzpomínku u památníku u obce Palačov uspořádali členové Klubu vojenské historie Suchdol nad Odrou. Akce se účastnil i přímý svědek pádu Liberátora u Palačova. Součástí vzpomínky byla i návštěva Leteckého muzea v Suchdole, kde je umístěn i zbytek motoru z tohoto Liberátora. Cestou jsme se zastavili i u pomníčku našich zahynulých kamarádů na Hůrce. Obou vzpomínek se zúčastnili členové naší odbočky. Děkujeme touto formou oběma organizátorů, za pozvání na tyto akce.

 

 

 

 

Valná hromada

Dne 5. prosince 2011 se uskutečnila Valná hromada naší odbočky. Za hosty se zúčastnil náš kolega gen. Zdeněk Škarvada, který se dožil již 94 let. Za odbočku Olomouc přijal pozvání plk. Jiří Macura, ze Přerov gen. Jiří Kubala, za město Příbor ing. Strakoš, za KVV ing. Hrbol a předseda SL ČR plk. RNDr Oldřich Rampula. Před nadcházejícím celostátním sjezdem byla zhodnocena práce za celé období. Můžeme se pochlubit mnoha aktivitami z nichž některé jsou presentovány na našich webových stránkách.

 

 

 

 

Den válečných veteránů

Stejně jako loni i letos jsme na sv. Martina vzpomenuli všech padlých v obou válkách. Položili jsme kytičky u leteckého pomníku, u pomníku padlých v 1. světové válce a u pamětní desky na radnici města.

 

 

 

Pocta generálu Šiškovi

Dne 11. listopadu 2011 byla při příležitosti Dne válečných veteránů v rodné obci Lutopecny u Kroměříže odhalena pamětní deska gen. v. v. Aloisi Šiškovi, pilotu 311. bombardovací perutě RAF. Slavnostního aktu se zúčastnil člen naší odbočky mjr. Josef Krause.

 

 

 

Kopřivnické poháry 2011

Naštěstí se opakuje i modelářská soutěž Kopřivnické poháry, letos 29. října. Naše vyhodnocení získal perfektní Mi-24V v "tygřím" provedení. Výhercem je Milan Matušek z Opavy. Určitě mu splníme náš slib – návštěvu leteckého simulátoru L-410 na mošnovském letišti.

 

 

 

Výročí založení ČS republiky

Vznik naší republiky jsme si připomněli položením kytičky u sochy T. G. Masaryka.

 

 

 

22. setkání

17. září 2011 bylo uskutečněno již 22. pravidelné setkání bývalých příslušníků 1. dvlp. Přesto, že jsme se setkali letos již 6. května u příležitosti odhalení pomníku padlých letců ve 2. světové válce, sešlo se nás znovu 70. Také letos se podařilo kontaktovat některé, kteří o našich setkání neměli ani tušení. Snad se takto budeme setkávat i nadále a budou se zúčastňovat i ti mladší.

 

 

 

Sliač

Využili jsme nabídky Slovenské sväzu M. R. Štefánika v Trenčíně na zprostředkování návštěvy leteckého dne ve Sliači. Potkali jsme se tam s kolegy, kteří sloužili i u dopravního pluku v Mošnově. Krásné počasí ukazuje několik fotografií. Jako vždy se při takových příležitostech najde chvilka na vzpomínku na naše krásná léta u letectva.

 

 

 

Poličná

Na pozvání odbočky SL č. 22 gen. Janouška Přerov se zástupci naší odbočky – S. Valečko, L. Jerguš, a J. Krause zúčastnili slavnostního odhalení pamětní desky v obci Poličná u Val. Meziříčí. Deska byla odhalena u příležitosti 53. výročí tragické letecké katastrofy letounu Il-28 z letiště Přerov. Pamětní deska byla pořízená z daru synovce kpt. St. Havlíčka ing. Stanislava Havlíčka. Oběťmi katastrofy byli pilot kpt. Stanislav Havlíček a navigátor kpt. Oldřich Losert. Vzpomínky se zúčastnila rodina St. Havlíčka, členové odbočky SL Přerov, starostové Val. Meziříčí a obce Poličná.

 

 

 

Hůrka 2011

Tak jako každým rokem jsme položili kytičku k pomníčku svých zahynulých kolegů při havárii letounu Il-14 v obci Hůrka. Bylo to přesně na den 22. srpna 2011 a téměř hodinu od katastrofy, která se odehrála 22. srpna 1964.

 

 

 

"65"

Své 65. narozeniny oslavil mezi námi téměř nejmladší člen naší odbočky mjr. Marián Pavlík, aktivní organizátor nedávného setkání 8. slp. Mošnov. Přejeme mu hodně zdraví a nezlomnou chuť pokračovat při zajišťování dalších akcí naší odbočky.

 

 

 

Muzeum v Suchdole nad Odrou

Na pozvání členů historické letecké sekce muzea v Suchdole nad Odrou jsme se zúčastnili naší první návštěvy tamtéž. Při prohlídce jsme ocenili tisíce hodin práce, která je vidět na každém exponátu. Snad jsme i my přispěli na zkvalitnění expozice identifikací některých dílů. Touto návštěvou určitě naše spolupráce nekončí a zveme kolegy na krásnou prohlídku. Vodítkem může být www.leteckemuzeum.eu

 

 

Vojáci společně

Dne 22. června 2011 proběhlo v Praze Na Valech u příležitosti 15. výročí slavnostní zasedání Asociace „Vojáci společně“. Jako člen delegace Svazu letců ČR se akce zúčastnil náš místopředseda mjr. Ladislav Jerguš. Ve svém vystoupení informoval o odhalení památníku padlých letců v Příboře. Po slavnostním zasedání se uskutečnil IV. řádný sněm AVS. Při této příležitosti byl předsedovi Asociace plk. Křížovi a paní Hlásenské z Ministerstva obrany předán Almanach, který byl vydán u příležitosti odhalení památníku v Příboře. Na fotkách je pohled na předsednictvo, část delegace SL ČR a vyznamenání veteránů – gen. Štandera, gen. Beer, plk. Boček, plk. Štefek a další.

 

 

"75"

Dne 22. června 2011 oslavil náš člen a aktivní účastník všech akcí plk. Luboš Nantl své 75. narozeniny. Přejeme mu stálé zdraví a neutichající zájem o novou i starou techniku.

 

 

Den otevřených dveří v Čáslavi

Dne 28. května 2011 jsme se zúčastnili dne otevřených dveří na letišti Čáslav. Někteří naši příslušníci na tomto letišti prožili část svého aktivního života. Odlétali jsme spolu s gen. Škarvadou za deště z letiště Mošnov, do téměř slunečné Čáslavi. Děkujeme osádce za krásný letový zážitek a velení útvaru za pozvání, kterého si nesmírně vážíme. Bylo krásné pozorovat umění pilotů na veteránech i moderních strojích. Jistě se zase za dva roky vrátíme.

 

 

Žurovcův výkres

Dne 18. května 2011 byl prostřednictvím naší odbočky předán originál výkresu osmimotorového letounu se zkráceným startem Ing. Viléma Žurovce z roku 1929, pracovníkům muzeu Novojičínska. Předání do rukou ředitelky muzea PhDr. Sylvy Dvořáčkové se spolu se starostou Nového Jičína Ing. Břetislavem Gelnarem Csc., zúčastnili členové naší odbočky. Předání se zúčastnila snacha Leopolda Žurovce p. Libuše Žurovcová a její dcera JUDr. Libuše Bradnová. Výkres byl získán Františkem Pavelčíkem z dokumentace předané rodinou Žurovcových bývalému starostovi Petřvaldu V. Myškovi. O celou akci, včetně zajištění zrestaurování výkresu, se zasloužil člen naší odbočky František Pavelčík.

 

 

Setkání 2011

V tomto roce uplynulo 65 let od založení obou útvarů - 1.dopravního pluku a 8. stíhacího pluku. Při této příležitosti se uskutečnilo setkání obou pluků dislokovaných na letišti Mošnov. Byla to velká zátěž pro všechny organizátory, protože se nás sešlo 340 lidí z Česka i Slovenska. Součástí setkání bylo i slavnostní odhalení pomníku zahynulých letců narozených na území Moravskoslezského kraje. Děkujeme městu Příbor za umožnění takovému množství lidí posedět a zavzpomínat v Katolickém domě, kde starší generace zažila mnoho plesů. "Ženská ruka" v podobě Jany Žídkové a Mirky Tomašulové se projevila v krásné výzdobě sálu. Prý se všechno, pro velký uspěch, bude ještě letos opakovat u příležitosti Dne letectva. 

 

 

Slavnostní odhalení pomníku

Město Příbor ukončilo dostavbu památníku zahynulým letcům z 2. světové války narozených na území Moravskoslezského kraje. U příležitosti osvobození Příbora 6. května byl pomník slavnostně odhalen. Na této dostavbě se podílela i naše odbočka získáváním finančních zdrojů od obcí a opravě letounu MiG-15, který je součástí pomníku. Děkujeme aktivním příslušníkům letectva za zajištění průletu Gripenů a tomu nahoře za krásné počasí.

 

 

 

Trenčín

Dne 9. dubna navštívili zástupci naší odbočky – předseda S. Valečko, jednatel L. Jerguš, místopředseda ing. J. Jurek, historik B. Vlach pobočku Slovenského svazu M. R. Štefánka v Trenčíně. Za odbočku Trenčín se setkání zúčastnili Předseda F. Sekereš, čestný předseda J. Šimon a člen výboru S. Kamenický. Po výměně zkušeností z práce obou odboček, byla podepsána rámcová smlouva o vzájemné spolupráci s informacemi o pořádání akcí obou odboček. Návštěva byla zakončena slavnostním obědem.

 

 

Loučení s An-26

Příslušníci naší odbočky přijali pozvání 24. základny dopravního letectva ve Kbelích u příležitosti zakončení provozu letounů An-26, což jsme s radostí přijali. Mnoho našich členů má ty nejkrásnější vzpomínky na tento spolehlivý letoun. Při této příležitosti ukápla i nějaká ta slza na "hangárpárty", nejen od těch starších, ale i od mladých. Děkujeme velení za pozvání a přejeme všem příslušníkům útvaru dlouhodobý a bezporuchový provoz s novými letouny C-295M CASA.

 

 

Pocta generálu Peřinovi

Obec Morkůvky, místo odpočinku gen. Peřiny, pozvala moravské odbočky ke vzpomínkové slavnosti u příležitosti 100. výročí jeho narození. Po položení věnců a kytic u pomníku "generálovi nebe" všichni navštívili jeho muzeum, které je opět doplněné o další předměty z jeho života. Děkujeme obci i brněnské odbočce za pozvání a doporučujeme návštěvu pěkné expozice muzea.

 

 

"75"

Dalším naším oslavencem, který se v plné síle dožívá 75. roků je Jarda Charvát. Přejeme mu co nejméně krtků na zahrádce a vždy bohatou úrodu.

 

 

 

"80"

Význačného jubilea 80. roků se dožil náš člen Standa Trubák. Přejeme mu ať, mu i dále vydrží jeho neutuchající optimismus a chuť na dobré červené vínko.

 

 

Obsah © Svaz letců Příbor, z. s. | Design & grafika © Pavel Šenk